Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

PMMA – Полиметилметакрилат

PMMA е високо транспарентен термопластичен полимер кој се добива со полимеризација на метилметакрилат мономер. Благодарение на неговата транспарентност, естетика и отпорност на гребењеPMMA може да се смета за лесна алтернатива на стакло. Понекогаш го викаат и акрилик стакло .

PMMA може да се користи како алтернатива на поликарбонатот (PC) ако се бара поголема транспарентност, отпорност на UV и/или отпорност на гребење, а својствата на голема отпорност на удар не се вклучени во апликации.

PMMA прв пат е произведен во компанијата Rohm and Haas во 1933. Најпознати PMMA брендови се Altuglas, Plexiglas и Diakon.

PMMA, полиметилметакрилат хемиска формула.

PMMA може да се добие во термопластични гранули, проектирани за вбризгување, екструзија и дување.

Главни карактеристики на PMMA се следните:

 • Извонредни оптички својства
 • транспарентност и сјаен финиш
 • Крутост и димензионална стабилност
 • Тврдост и отпорност на гребење
 • Одлична отпорност на сончеви зраци (УВ-Зрачење) и стареење предизвикано од временски услови

PMMA може да се формулира и така да добие специјални особини и ефекти:

 • Модификација на удар.
 • Подобност за допир со храна.
 • Подобен за медицинска примена.
 • UV транспарентен.
 • Ја подобрува хемиската отпорност.
 • Отпорен на гама стерилизација.
 • Мат и замаглена површина.

Горенаведените својства овозможуваат PMMA да биде пожелен полимер за широка примена во автомобилската индустрија, индустријата за осветлување, градежната, козметичката и медицинската индустрија.

Дотолку штоPMMA може да се полимеризира во сферна цврста форма (топчиња) или метакрилни топчиња.

Зависно од составот, големината, Tg и молекуларанта тежина PMMA топчињата може да се користат за различни апликации:

 • Агенс за мат финиширање на термопластични компаунди.
 • Агенс за згуснување во процесот на лиење метилметакрилат.
 • Адитив за системи на премачкување поради декоративни елементи.
Ние нудиме: