Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

PP - Полипропилен

Полипропилен (PP) е изум на професорот Natta во 1954 година и најпрво комерцијално го произведувал Montedison под брендост Моплен во 1957 година. Полипропиленот (PP) е лесен за обработка, има ниска густина и релативно е ефтин во однос на останатите полимери.

Најважни производители на полипропилен се Basell, Borealis, Total, Sabic, а сега Braskem кој го превзема производството на DOW во 2011.

Хемиската формула на Полипропилен.

Полипропиленот може да се подели во три главни групи:

  • Хомополимер полипропилен (hPP) типовите исполнуваат голема крутост.
  • Кополимер полипропилен (cPP) типовите имаат супериорни перформанси при удар и при ниски температури.
  • Рандом кополимер полипропилен (raco PP) типовите или статистичките кополимери се транспарентни.

Квалитетот на полипропилен типовите непрекинато се подобруваат од година во година и така ќе продолжат во блиска иднина. Неодамнешниот технички развој придонесе покрути, почисти и транспарентни видови и одзеде дел од пазарот на другите полимери како што се ABS и PS.

Друга карактеристика на полипропиленот е одличната хемиска отпорност на многу хемиски растворувачи, бази и киселини.

PP се користи за многу апликации, но истакната карактеристика му е способноста за производство на шарки кои се користат како затварачи и куќишта за CD/DVD.

Полипропиленот може да се преработува скоро со сите постоечки технички конверзии.

Главни апликации на полипропиленот се:

  • Пакувања за храна: чаши, тацни, кутии.
  • Екструзија со влакна.
  • Мебел: столчиња за градина, столици.
  • Куќни предмети: контејнери за складирање, кутии.
  • Индустриско пакување: шишиња за детергенти, кофи и канти.
  • Затнувачи и затворачи