Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

PPS - Полифенилен Сулфид

PPS, Полифенилен Сулфид е полу-кристална пластика за инженерска примена за производи со високи перформанси, со екстремно високи механички својства (отпор на виткање, крутост и цврстина) високи температурни својства и хемиска отпорност која често го прави PPS омилена алтернатива за метали и термосет материјали.

Polyphenylene Sulfide (PPS) хемиска формулa.

PPS (Полифенилен Сулфид) обично е достапен неисполнет, со засилени стаклени влакна (30- 40%), и со засилување на стаклени влакна заедно со минерално полнење до 65%.

Клучни својства на PPS (Полипропилен сулфид):

 • Постојана сервисна температура до 240°C
 • Краткотрајна температурна отпорност до 270°C
 • Инехерентно незапаллив
 • Многу висока хемиска отпорност (нерастворлив во сите познати растворувачи под 200°C)
 • Многу ниска апсорпција на вода
 • Многу висока отпорност на виткање, дури и при високи температури

Тестовите на виткање го покажуваат однесувањето на материјалот под долготрајно напрегање во различни услови (на пр. при зголемени температури) и придонесуваат во изборот на најдобар материјал за делови наменети за продолжено напрегање. PPS (Полифенилен Сулфид) нуди многу висока отпорност на виткање, дури и при високи температури, и поради тоа PPS материјалот е избор за многу апликации кои имаат високи побарувања.

Полифенилен Сулфид покажува температурна отпорност која е меѓу најголемите во термопластиката. Некои засилени типови на PPS достигнуваат HDT (температура за одбивање на топлина) од 270°C.

PPS (Полифенилен Сулфид) е инхерентно незапаллив полимер. Тоа значи дека PPS постигнува рејтинг UL 94 V-0 а некои типови дури и 5 VA, дури без адитиви за незапалливост.

Најважни апликации на PPS се:

 • Електрични и електронски компоненти
  • Приклучоци
  • Калеми
  • Повеќеструки конектори
  • Релеи
  • Прекинувачи
 • Автомобислки делови
  • Пумпи
  • Вентили
  • Делови за довод на воздух
  • Дихтунзи
  • Компоненти на системи за гориво
 • Компоненти за моторни алати
 • Хируршки уреди
 • Апликации кои се во контакт за вода на пиење (NSF и KTW сертификати на располагање)
Ние нудиме: