Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

Природна-гума и Природна Латекс Гума

Resinex започна со дистрибуција на природна гума и латекс од природна гума во 2004 година и оттогаш се разви во врвен дистрибутер на природна гума и латекс во Европа.

Општи информации

Користејќи ја постоечката инфраструктура на Resinex во регионалните канцеларии за продажба во сите европски земји, централизираниот систем за ракување и логистичко управување и групно финансирање на Resinex успеа беспрекорно да интегрира голем асортиман на типови од природна гума и латекс во портфолиото на производи од гума на Resinex.

Стручниот персонал за природна гума на Resinex има просечно повеќе од 20 години искуство во директен однос со клиенти и добавувачи и е како мост помеѓу производителот и потрошувачот. Ова искуство им помогна на купувачите на Resinex да се развијат и да се прилагодат со променливиот профил на производители на природна гума воведувајќи производители од етаблирани земји на природна гума, како и нови производители од неодамна и во земји во развој како што е Виетнам.

Resinex набавува гуми непосредно од производителите во сите главни земји-производители, вклучувајќи ги:

 • Азија – Индонезија, Малезија, Тајланд, Виетнам, Камбоџа, Папуа Нова Гвинеја
 • Африка - Камерун, Гана, Брегот на Слоновата Коска, Либерија, Нигерија, Габон и Конго

Природната гума се користи во широк спектар на апликации, вклучувајќи гуми, подвижни ленти, црева, лепила, лепливи ленти, антивибрациони компоненти и други индустриски компоненти.

Портфолио

Resinex дистрибуира сеопфатен опсег на типови од природна гума и латекс од природна гума, вклучително и традиционални визуелно рангирни типови, како и технички специфицирани гуми.

Технички специфицирани гуми:

 • CV’s - стандардни типови на постојан вискозитет CV40, CV50 и CV60, како и поограничени типови CV58 +/- 3
 • L типови - вклучувајќи L, 3L и 5L и намален Lovibond
 • 5, GP, 10CV и поттикнати 10s - подобрени типови за приордно коагулирани гуми
 • 10-ти и 20-ти - според обемот на поголемиот сектор за производство на природна гума

Визуелно рангирани типови:

 • Ребрести димени плочи - достапни типови од 1 до 5
 • Сушени плочи со воздух - стандардни и екстра лесни
 • светла creep гума и дебела и тенка
 • Pale Crepes

Специјализирани типови:

 • Супериорна обработка - SP гуми 40 и 50, делумно предвулканизирани типови
 • Помагала за обработка - PA гуми 57 и 80, делумно предвулканизирани типови
 • Епоксидирана природна гума - ENR или Epoxyprene хемиски модифицирана природна гума

Типови латекс од природна гума:

 • Латекс со висок амонијак - 60% содржина на сува гума, центрифугиран латекс од природна гума
 • Латекс со ниска содржина од амонијак - Намалена содржина на амонијак со додаден TMTD за подобро зачувување, 60% содржина на сува гума, центрифугиран латекс од природна гума
Стандардна шема за спецификација на малезиската гума (SMR) - задолжителна од 1 октомври 1991 година
ПараметарSMR CV60SMR CV50SMR LSMR 5SMR GPSMR 10CVSMR 10SMR 20CVSMR 20
  ЛАТЕКС ПЛОЧЕСТ МАТЕРИЈАЛ МЕШАВИНА "Fieled grade" материјал
Нечистотија задржана на отвор од 44 μ (максимум,% wt) 0.02 0.02 0.02 0.05 0.08 0.08 0.08 0.16 0.16
Содржина на пепел (max, %wt) 0.5 0.5 0.5 0.6 0.75 0.75 0.75 1 1
Азот (max, %wt) 0.6 0.6 0.6 0.6 0.6 0.6 0.6 0.6 0.6
Испарлива материја (max, %wt) 0.8 0.8 0.8 0.8 0.8 0.8 0.8 0.8 0.8
брза пластичност Wallaceu (Po) (min) - - 35 30 - - 30 - 30
Индекс на задржување на пластичност (PRI) (min, %)b 60 60 60 60 50 50 50 40 40
Боја на ловибонд - индивидуална вредност(max) / ранг (max) - - 6.0 / 2.0 - - - - - -
вискозност по Mooney ML(1'+ 4') 100°Cb 60 (+/-5) 50 (+/-5) - - 65 (+/-5) c - c -
Стврднување R R R - R R - R -
Маркер за кодирање во боја црна црна светло зелено светло зелено сина магента кафеава жолта црвена
Боја на пластичнен омот транспарентен транспарентен транспарентен транспарентен транспарентен транспарентен транспарентен транспарентен транспарентен
Боја на пластична лента портокалова портокалова транспарентен нетранспарентно бело нетранспарентно бело нетранспарентно бело нетранспарентно бело нетранспарентно бело нетранспарентно бело
                   
                   
                   
                   

а - Два под-типа на SMR 5 се SMR 5RSS и SMR 5ADS кои се подготвуваат со директно балирање на ребрести димени плочи односно со плочи сусшени со восок (ADS), соодветно.
b - Специјалните ограничувања на производителите и соодветните контроли се наметнати и од RRIM за да обезбедат дополнителна заштита.
c - Винскозитетите на Mooney на SMR 10CV и SMR 20CV, во моментов, не се со статус на спецификација. Меѓутоа нив ги контролира производителот, до 60 (+/- 5) за SMR 10CV и 65 (+/- 5) за SMR 20CV.
d - Дадени се податоци за тест за реографски и тест за обработка (делта торзија, оптимално време на преработка и палење).стојат на располагање