Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

Celanex® PBT

Производител: Celanese
Тип на полимер PBT

Материјал со брз циклус и висока јачина, цврстина и тврдост. Има мали деформации дури и при високи температури. Нуди отпорност на широк спектар на хемикалии, растворувачи, масла и мазива. Тоа е Celanex® PBT.

Кога ќе ја додадете на оваа листа одличната димензионална стабилност, ниската апсорпција на влага и моќната изолациона отпорност, добивате профил на својства кој објаснуваат зошто Celanex® PBT донесе нови инженерски можности кога беше воведен во 1969 година.

Општи информации

Celaneseнуди широк спектар на термопластични полиестери кои вонглавно се користат за бризгање за инженерски апликации. Овие материјали се обележани под трговските имиња Celanex®, Impet® и Riteflex®.

Celanex® PBT нуди

 • Висока јачина
 • Добри својства против деформации
 • Висока HDT, особено на типовите засилени со стаклени влакна
 • Висока тврдост
 • Добри својства на ниско триење и отпорност на абење
 • Висока димензионална стабилност (мала апсорпција на вода)
 • Добри електрични својства
 • Добар отпор против широк спектар на хемикалии, растворувачи, масла и мазива
 • Добар отпор на атмосферски влијанија
 • Еколошко отсуство на пукање под притисок
 • Можност за боење
 • можат да се добијат и огненоотпорни типови (UL94: V0, во некои случаи 5 VA)

Типични апликации на Celanex® PB

Со широк спектар на вискозност на топење Celanex® може да се користи за обликување со бризгување (на пр. Рачки на вратите од рерна, делови за инхалатори на лекови) и техники за екструзија за производство на влакна со дување до производство на шипки и плочи, филтерски тампон-цевки или граничници за кабли.

Да напоменеме и неколку примери за можни засилена апликации; делови за палење на моторот на автомобилот и електричен систем, конектори и приклучници, прекинувачи, калеми и куќишта за мотори и изолација, куќишта за апарати за домаќинство, рачки, дел за бришачи на автомобили и сензори за масовен проток на воздух.

Асортиман

Celanex® PBT се испорачува во многу различни формулации, обезбедувајќи широк спектар на својства и може да се подели на следниве групи:

Celanex® незасилени типови

Тие се разликуваат првенствено поради својот вискозитет (својства на течливост) и молекуарната тежина, така што овозможуваат и бризгањето и екструзијата како материјалот Celanex® 2002-2, со средна проточност и големо издолжување и Celanex® 2500, со висока проточност и кратки циклуси.

Засилени типови со стакло од Celanex®

Содржат стаклени влакна или стаклени сфери со различна полнила како материјалот Celanex® 2300 GV1 / 20, типови со приближно полнење од 20% стаклени влакна и Celanex® 2300 GV3 / 10, типови со приближно полнење од 10% со стаклена сфера.

Celanex® засилени типови со висок сјај

Покрај стаклените влакна, оваа мешавина се карактеризира и со повисок сјај отколку стандардните засилени типови, како материјалот Celanex® 2302 GV1/15 или Celanex® 2302 GV1/30 10/0242 black.

Celanex® незапаллив (согласно RoHS) тип

Овие незасилени и засилени типови се во согласност со UL 94 V0 како Celanex® 2016, неполн V0 (0,8 mm) PBT типови Celanex® 3316, V-0 со полнење од приближно 30% стаклени влакна со (0,4 mm) PBT тип.

Celanex® не-халоген незапаллив (во согласност со RoHS & WEEE) типови

Овие незасилени и засилени типови се UL 94 V0 во согласност со Celanex® XFR 4840, неполн V0 (NC; 0,75 mm) PBT тип и Celanex® XFR 6842, V0 со полнење од приближно 20% стаклени влакна (NC; 0,4 mm) PBT тип.

Celanex® специјални типови

Оваа група ги вклучува сите типови што не можат да бидат доделени на една од горенаведените групи како:

 • Celanex® X500 / 2, PBT со висок проток со FDA & BgVV
 • Celanex® J600, типови полнети со стаклени влакна / минерали со одлична отпорност на деформација и сјај на површината
 • Celanex® 733LD,типови полнети со 30% стаклени влакна со PBT легура што покажува ниски карактеристики на искривување
 • Celanex® 4022, бел PBT тип со голема непровидност и рефлектирачко светло

Преглед на податоци

Се вчитува, ве молиме почекајте