Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

CELSTRAN® Компаунди со долги влакна

Производител: Celanese
Тип на полимер LFC

Celstran® е термопластика зајакната со долги влакна (LFT) произведена од Celanese.

Celstran® LFT типовите се произведуваат во специјален патентиран процес на пултрузија. Влакната користени во овој процес можат да бидат стакло, јаглерод, арамид или не'рѓосувачки челик. Речиси сите делумно кристални и аморфни термопластични материјали се погодни како термопластични матрица.

Општи информации

Celstran® LFT понуда

Материјалите со долги влакна имаат значително подобри механички својства од компатибилните термопластики засилени со кратки влакна. Термопластиката зајакната со долго влакно е погодна за производство на делови што се подложени на голем механички притисок, дури и при покачени температури, како и за производи што се изработени од лиени метали или термосети.

Во споредба со соодветните материјали засилени со кратки влакна Celstran® има;

 • Значително подобри механички својства
 • Поголема јачина на удар
 • Намалена тенденција на деформирање
 • Многу добра стабилност при покачени температури во влажни услови
 • Честопати намалена тенденција за појава на кривење

Типична примена на Celstran®

Најважната област на примена во моментов за Celstran® е автомобилскиот сектор. На пример, од него се прави лост на менувачот и канали за одводнување на подотворот заради механичкиот притисок што им е наметнат. Делови во близина на моторот, како што се перките на вентилаторот, кутиите за пригушување на бучавата на моторот или куќиштата за електронскиот систем за контрола на моторот кои исто така треба да издржат дополнителен температурен притисок.

Celstran® може да се види и на предните краеви (PP GF40), носачи за акумулатори (PP GF40), лостови за електрични ормани (PA66 GF50), држачи за огледала и куќишта (PP GF50) и ленти за нагиб (PP GF40).

Асортиман

Асортиманот на производите на Celstran® се состоји од можни комбинации на матрици-влакна. Тие се наменети за обликување со бризгување, екструзија и обликување со дување, произведуваат обликувани делови со значително поголема должина на влакна од конвенционалната пластика засилена со кратки влакна.

Најчести системи на матрицата се:

 • Полипропилен, PP
 • Полиетилен со висока густина, HDPE
 • Полиамид, PA6; PA66; PA12
 • Полиацетал, POМ (Hostaform®)
 • Полифенил сулфид, PPS (Fortron®)
 • Термопластичен полиуретан, TPU
 • Кополимери на акрилонитрил-бутадиен-стирен, ABS

На располагање се следниве засилени влакна:

 • Стакло
 • Јаглерод
 • Арамид
 • Влакна од не'рѓосувачки челик

Процентот на засилување може да варира, а честопати се достапни типови со содржина од 30%, 40% и 50% полнила. Многу вообичаен тид што често се користи за автомобилски структурни делови е Celstran® PP GF30-04, материјал LFT со PP матрица и 30% пополнет со стаклени влакна.

Преглед на податоци

Се вчитува, ве молиме почекајте