Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

ENFLEX® TPE (TPE-V, TPE-O)

Производител: Ravago
Тип на полимер TPE-O, TPE-V

Термопластичните еластомери се единствена класа на материјали кои ги комбинираат клучните својства за обработка и рециклирање на термопластиките со многу физички својства на термосет гуми, како што се еластичност, ниска компресија и висока флексибилност.

Општи информации

Ravago произведува широк асортиман на различни типови на термопластични еластомери. TPE-S, TPE-V и TPE-O, под брендовите Enflex® и Ensoft®, се произведени од фабриката Ravago’s Enplast Turkey и TPE-S, и брендот Sconablend® се произведува во Ravago Plastics Германија.

Во многу аспекти, може да се опише TPE како двофазен материјал кој се состои од гумена еластомерна компонента и термопластична крута компонента. Еластомерната фаза ги одредува својствата слични на гума, како што се еластичност, мекост, флексибилност, компресија и минимална сервисна температура. Цврстата фаза ги одредува термопластичните својства како што се цврстина, обработливост, можност за рециклирање и максимална работна температура.

TPE Enflex® нуди

Општо земено, еластомерните соединенија обезбедуваат својства слични на гума, како што се мекост, еластичност, флексибилност и можност за примена при ниски температури. Овие материјали исто така можат да се рециклираат / повторно да се користат како термопластика.

Општи карактеристики на TPE’s материјалите се:

 • Задржување на својствата при покачени и ниски температури
 • Широк спектар на тврдост
 • Отпорност на замор
 • Хемиска отпорност
 • Отпорност на абразија
 • отпорност на атмосферски влијанија и озон
 • Лесна обработка
 • можност за Рециклирање

TPE-O

Enflex® TPE-O

Enflex® е бренд име за соединенија базирани на непреработен етилен / пропилен (EPDM или ЕPM) гума и полипропилен (PP). Овие соединенија имаат одлична тврдост, умерена еластичност и добра отпорност на атмосферски влијанија. Асортиманот на материјалите Enflex може лесно да биде подложен на боење со користење на соодветни MB или дадени како однапред обоени соединенија.

Enflex® TPE-O нуди:

 • Опсег на тврдост од 60 Shore А до 65 Shore D.
 • Сервисна температура: -40 до + 120°C (зависно од типот)
 • Ниска густина од 0,9 до 1,1 g / cm3, во зависност од формулацијата
 • Многу добар површински изглед
 • Лесна преработка (не е потребно претходно сушење) и можност за рециклирање
 • Добра UV отпорност и отпорност на атмосферски влијанија
 • Отпорност на флуиди
 • Добра адхезија на полиолефините

TPE-V

Enflex® TPE-V

Enflex® е бренд име за мешавини со динамички вулканизиран етилен / пропилен / диен (EPDM) и полипропилен (PP). Целосно обработените честички EPDM кои се хомогено распоредени во термопластичната полипропиленска фаза им даваат на овие соединенија уникатни својства слични на гума, се претпочитаат пред техниките за термопластичен третман. Опсегот Enflex® може да биде само-обоен со употреба на соодветни MB или да се обезбедат како одначред обоени соединенија.

Enflex® TPE-V нуди:

 • Опсег на тврдостѕ од Shore 45 А до 60 Shore D
 • Сервисна температура: -50 до + 125 ° C (динамично) -50 до + 135 ° C (статички / врв)
 • Одлична озонска отпорност, УВ и атмосферско влијание како резултат на заситена еластомерна фаза
 • Хемиска отпорност на агресивни медиуми
 • Многу низок комплет за компресија (како гума) и добра еластичност (што не се менува значително со текот на времето) во широк опсег на температура
 • Адхезија на широк спектар на поларни и неполарни подлоги како што се PP, PA, ABS, PC, PS…
 • Широк спектар на производи, вклучувајќи FR без халогени, подобрена отпорност на масло, подобрена отпорност на температура и други специјални типови
 •  Можност за рециклирање и пониски трошоци за обработка во однос на традиционалната прерабаботка на гуми
 • Помала густина
 • Многу добра отпорност на „замор“ и јачина на кинење

Преглед на податоци

Се вчитува, ве молиме почекајте