Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

FACTOR® Термопластика засилена со долги влакна

Производител: Celanese
Тип на полимер LFC

На почетокот на 2010 година, Celanese Corporation (Celanese) го купи германскиот произведувач на термопластични соединенија ојачани со долги влакна (LFT) Future Advanced Composites & Technology (FACT) од Ravago.

Семејството на термопластични производи исполнети со влакна од Factor® се произведени со патентиран процес во кој влакната се целосно интегрирани во граулите. Ова обезбедува постојано висок квалитет на материјалот, како и одлични својства на производот на Factor® LFT.

Општи информации

Factor® LFT нуди:

  • Извонредна цврстина и крутост
  • Многу висока јачина на удар
  • Одлична стабилност на температура

Типични апликации на Factor® се:

Овие варијации во составот овозможуваат прилагодување на својствата на Factor® LFT за прилагодување на високо специјализирани апликации - во зависност од желбите и побарувањата на клиентот. Особено е погоден како концентрат на долги стаклени влакна, на пример, за структурни компоненти како предни краеви или подножје на панели во конструкцијата на автомобилот.

Високата температурна стабилност на материјалот, одличните механички својства, леснотијата при обработка, како и малата тежина ги прават производите на Factor® извонредни за замена на метали - дури и во автомобилската индустрија. Бројните апликации на Factor® LFT вклучуваат, на пример, носачи на таблаи со инструменти, подножје на панели или потпирачи за глава активни при удар.

Портфолио

Портфолио на Factor® LFT:

Широкото портфолио на производи на Factor® LFT се состои од стакло, арамид и полипропилени зајакнати со јаглеродни влакна, полиамиди, како и бројни други специјални материјали засновани на други матрични и материјали со влакна.

Полипропилените зајакнати со долги стаклени влакна од Factor® се достапни со содржина на стаклени влакна од 10 до 60 проценти; Celanese испорачува полиамиди зајакнати со долги стаклени влакна во овој бренд со содржина на стаклени влакна помеѓу 20 и 60 проценти.

Концентратите Factor® содржат 60 проценти стаклени влакна; поради поголема содржина на адитиви и помошни материјали може да се меша со не-армиран полипропилен до содржината на влакна потребни за компонентата.

Celanese исто така обезбедува типови со ниски емисии, модифицирани на удар, УВ-стабилизирани и оптимизирани за триење / абење Factor® LFT.