Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

Hostaform® POM

Производител: Celanese
Тип на полимер POM

Hostaform®   Полиоксиметилен (полиацетал, POM) е трговско име за линијата на ацетални кополимери Celanese.Hostaform®

 полиоксиметилех кополимер нуди комбинација на извонредна отпорност на абење, долготрајна отпорност на замор, цврстина и отпорност на деформација со одлична отпорност на влага, растворувачи и силни алкалии.Општи информацииБазните полимери на POM се произведуваат од триоксан и мали количини на комономери. Hostaform

® 

POM има линеарна структура и е висококристална инженерска пластика која обезбедува комбинација на извонредни својства за широк спектар на апликации со високи барања.Hostaform® POM нуди:Висока тврдост до -40 ° C

Извонредна отпорност на абење

 • Добри својства на деформација
 • Висока цврстина и јачина во широк опсег на температури
 • Отпорност на повеќекратни удари
 • Многу добра отпорност на топлина
 • Одлична димензионална стабилност
 • Долгорочна отпорност на деформација
 • Висока јачина на при замор на собирање
 • Извонредна отпорност на влага, хемикалии и горива
 • Лесна обработка со бризгање и екструзија
 • Погоден за 2-К обликување
 • Типични апликации
 • Бидејќи Hostaform

®

 POM е толку разноврсен што се користи на многу различни пазари и во бројни апликации. На пример; запчаници, различни елементи за лизгање, пружини, клипови, прицврстувачи, компоненти на системот за гориво, системи за заклучување на вратите, копчиња за безбедносни ремени, компоненти за миење садови, опрема за зимски спортови, играчки, рачки за туширање, мерни единици на броила, електрични четки за заби, бричови, машини за кафе и многу други. Hostaform ® POM исто така се користи за производство на листови, шипки и плочи кои можат да се машински да се обработуваат со високи толеранции.ПортфолиотоНа CelaneseHostaform

®

 е многу широко. Hostaform® се испорачува во неисполнети типови со различни индекси на течење и различни јачини; исто така се достапни во многу специјални типови.За специјализирани типови, мора да размислите за типови засилени со армирано стакло / за црни типови засилени со стакло или јаглерод, модифицирани на удар, УВ стабилни, слабо абење и мало триење, типови кои спроведуват електростатички напон како и типови кои можат да се означуваат со ласер. Hostaform ®  портфолиото исто така вклучува и типови со ниски емисии главно за ентериерски автомобилски апликации, типови со метален изглед за да се избегне боење на деловите, типови со подобрена отпорност против агресивни дизелски горива со високи темперартури како и висока отпорност на или подобрена отпорност на киселини. Постојат и типови погодни за контакт со храна или вода за пиење, апликации што се во согласност со директивата на ЕУ 2002/72 / EC, FDA, KTW, FCS или WRAS. Hostaform®

POM може да се испорачува природена, црна боја или обоен.Hostaform® може да се подели во следниве групи со споменати само некои типови на Hostaform®:Hostaform® основни типови:Овие се разликуваат првенствено по индексот на течење како што е Hostaform®

C 2521 со ниска течливост, Hostaform

®

C 9021 со средена течливост и Hostaform®C 52021 со висока течливост.Hostaform® типови со висока јачинаОвие типови се разликуваат од основните типови по поголема јачина, крутост и тврдост како што е Hostaform®C 13031, полн со средна-висока течливост, и Hostaform

®

HS15, POM со мала течливост со голема сила на удар.Hostaform® засилени типовиОвие содржат стаклени влакна или стаклени сфери со различен процент на полнење како Hostaform®C 9021 GV 1/20, POM со средена течливост со околу 20% стаклени влакна или Hostaform

®

C 9021 GV3 / 20, POM со средна течливост со околу 20% стаклени сфери.Hostaform® со подобрени лизгачки својстваОвие се модифицирани со специјални додатоци кои ги подобруваат својствата на лизгање и / или отпорноста на абење како Hostaform®C 9021TF, POM со средна течливост со додаден PTFE Hostaform

® 

C 9021M, средна течливост на POM со молибден дисулфид или Hostaform®C 9021K, POM со среда течливост со специјална креда.Hostaform® (S) со подобрени својства на ударОвие се мешавини со еластомери како Hostaform ® S 9363, POM со среден проток со мала содржина на еластомер и Hostaform®

S 9364, POM со средна течливост со висока содржина на еластомер.

Hostaform® со антистатички / спроводливи својстваОвие се модифицирани со антистатик или спроводлив црн јаглерод како Hostaform ® C 27021 AST, POM со висока течливост со антистатичка завршница или Hostaform®EC140XF, POM со среден проток со спроводлив црн јаглерод и подобрена хемиска отпорност на агресивни мешавини на гориво.

Hostaform® типови со ниски емисии

Овие типови се разликуваат од основните типови, поради нивната намалена емисија на штетни гасови (специјално за автомобилски ентериер), како што е Hostaform® C 9021 XAP2, POM со средна течливост согласно VDA <2 mg / kg за природна боја.Hostaform® специјални типовиОваа група ги вклучува сите типови што не можат да бидат доделени на една од горенаведените групи, како што се:

Hostaform® MR130 ACS, POM со средна висока течливост со подобрена отпорност против кисели медиуми.

Hostaform® UV130LGX, POM POM со средна висока течливост со изглед со слаб сјај.Hostaform® C 9021 LS, POM со средна висока течливост со подобрена отпорност на УВ зрачење.Hostaform® C 9021 LS 10/1570 црна, POM со средна течливост со подобрени својства на временски влијанија

Hostaform® C 9021 10/9005, POM со средна течливост со ласерски означени пигменти (бело ознаки на црна подлога).

Hostaform® C 9021 S OEK, концентрат од силиконско масло што се користи како главна серија.

 • Hostaform® MetaLXTM, POM со метален изглед на боја како Hostaform® LX90 CC44477, POM со сатенски хромиран изглед.
 • Hostaform® UV130LGX, a medium high flow POM with a low gloss appearance.
 • Hostaform® C 9021 LS, a medium flow POM with improved UV resistance.
 • Hostaform® C 9021 LS 10/1570 black, a medium flow POM with improved weather ability properties
 • Hostaform® C 9021 10/9005, a medium flow POM with laser markable pigments (white marking on black back ground).
 • Hostaform® C 9021 S OEK, a silicon oil concentrate used as a master batch.
 • Hostaform® MetaLXTM, a POM with a metallic colour appearance like Hostaform® LX90 CC44477, a POM with a satin chrome appearance.

Преглед на податоци

Се вчитува, ве молиме почекајте