Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

Laprene® TPE-S (TPS)

Производител: Celanese
Тип на полимер TPE-S, TPS

Celanese TPE-S Laprene® е термопластичен еластомер базиран на SEBS (стирен-етилен-бутилен-стирен) и затоа Laprene® TPS има неколку важни придобивки во однос на TPE-S (TPS) базиран на SBS. Тука спаѓаат: Помал комплет за компресија, подобра хемиска отпорност, поголема абразија, подобра отпорност на УВ зрачење и топлина.

Laprene® TPS можат да се обработуваат или со бризгање или со екструзија. Laprene® TPE-S е исто така погоден за 2K обликување со PP (стандардни типови) како и со други полимери како што се ABS, PC, PC / ABS, PMMA, SMMA, ASA, PETG (специјални типови).

Општи информации

Laprene® TPS се користи за различни апликации, вклучувајќи и многу апликации во автомобилската индустрија автомобилската како што се патосници за автомобили, запечатување на отвори за воздух, заштитни огненоотпорни ѕидови и плочи на вратите.

TPS (TPE-S) Laprene® нуди широк спектар на типови:

 • Опсег на тврдост од 2 Shore А до 40 Shore D.
 • Со ограничување на ниската температура до -50 ° C
 • Со максимална континуирана температура od 100 ° C - 120 ° C
 • Опсег на густина од 0,90 g / cm3 до 1,20 g / cm3
 • Високо Транспарентни материјали
 • УВ-стабилизирани типови
 • Стабилизирани типови на топлина
 • Самогасиви материјали
 • материјаи со ниски емисии

Главните придобивки на Laprene® TPS се:

 • Висока можност за еластично закрепнување во различни температура
 • Одлична отпорност на УВ и атмосферски влијанија
 • Голема отпорност на замор
 • Одлична отпорност на неколку хемикалии (бази, киселини, алкохоли, детергенти, раствори на вода)
 • Добра естетика и способност за боење
 • Високи вредности на топлинска и електрична изолација
 • Добра обработливост
 • Слаб мирис
 • Добра адхезија на многу пластични материи
 • Мек на допир

Преглед на податоци

Се вчитува, ве молиме почекајте