Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

Natural Rubber

Производител: Natural Rubber
Тип на полимер Natural Rubber

Ресинекс започна да дистрибуира природна гума и латекс природна гума во 2004 година и оттогаш се разви во истакнат дистрибутер на природна гума и латекс во Европа.

Општи информации

Со користење на постоечката инфраструктура на Ресинекс, со регионалните продажни канцеларии во сите европски земји, со централизираните системи за ракување со нарачки и логистика, како и групното финансирање, Ресинекс успеа беспрекорно да го интегрира сеопфатениот опсег на потекло и сорти на природна гума и латекс во портфолиото на производи од гума на Ресинекс.

Стручните лица кои се вработени во одделот за природна гума во Ресинекс имаат просечно повеќе од 20 години искуство во директното работење со клиентите и добавувачите и дејствуваат како мост помеѓу производителот и потрошувачот. Ова искуство им помогна на клиентите на Ресинекс да се развијат и да се прилагодат со променливиот профил на производителите на природна гума, воведувајќи етаблирани производители за природна гума, како и нови производители од неодамна развиените земји како Виетнам.

Ресинекс набавува гума директно од производителите во сите главни земји вклучувајќи ги:

 • Азија – Индонезија, Малезија, Тајланд, Виетнам, Камбоџа, Нова Гвинеја
 • Африка – Камерун, Гана, Брегот на Слоновата Коска, Либерија, Нигерија, Габон и Конго

Природната гума се користи за широк спектар на апликации, вклучувајќи гуми, транспортни ленти, црева, лепила, лепливи ленти, компоненти против вибрации и други индустриски компоненти.

Портфолио

Ресинекс дистрибуира сеопфатен асортиман на типови на природна гума и природна гума латекс вклучувајќи ги и традиционалните визуелни типови како и технички специфицираните гуми.

Технички специфицирани гуми:

 • CV’s – стандардни типови со постојан вискозитет CV40, CV50 и CV60 како и повеќе рестриктивни типови CV58 +/-3
 • L типови – вклучувајќи L, 3L and 5L, и намалена Lovibond
 • 5, GP, 10CV и пептизиран 10s – засилен cup lump или тип со коагулум .
 • 10’s и 20’s – поголем волумен на високо ниво на природен каучук

Визуелни типови:

 • Ребрести димени плочи -типови од 1 до 5 достапни
 • Плочи исушени на воздух – стандардни и екстра лесни
 • Pale Crepes – дебели и тенки
 • Brown Crepes

Специјални типови:

 • Супериорна обработка – SP гуми 40 и 50, делумно пре-вулканизирани типови
 • Обработувачки помагала – PA гуми 57 и 80, делумно пре-вулканизирани типови
 • Епоксидиран природен каучук– ENR или Epoxyprene хемиски модифицирана гума

Типови на Латекс природна гума:

 • Латекс со висок амонијак – 60% содрѓина на сува гума, центрифугирачки природен каучук латекс
 • Латекс со низок амонијак намалена содржина на амонијак со ТМТД додадена за подобрување, 60% содржина на сува гума, центрифугирачки природен каучук латекс
Стандардна малајска гума (SMR) Спецификациска шема-задолжителна од 1-ви октомври 1991 година
ПараметарSMR CV60SMR CV50SMR LSMR 5SMR GPSMR 10CVSMR 10SMR 20CVSMR 20
  LATEX SHEET MATERIAL BLEND FIELD RADE MATERIAL

Задржана нечистотија на отвор до  44µ  (max, %wt)

0,02 0,02 0,02 0,05 0,08 0,08 0,08 0,16 0,16

Содржина на пепел (max, %wt)

0,5 0,5 0,5 0,6 0,75 0,75 0,75 1,0 1,0
Нитроген (max, %wt) 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6 0,6
Испарливи материи (max, %wt) 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8

Wallace брза пластичност (Po) (min)

- - 35 30 - - 30 - 30
Индекс за задржување на пластичност (PRI) (min, %)b 60 60 60 60 50 50 50 40 40

Lovibond боја - индивидуална вредност (max) / ранг (max)

- - 6,0 / 2,0 - - - - - -

Mooney вискозитет ML(1'+ 4') 100°Cb

60 (+/-5) 50 (+/-5) - - 65 (+/-5) c - c -
Сured R R R - R R - R -
Маркер за кодирање во боја црн црн светло зелен светло зелено син магента кафена жолта црвена
Боја на пластична обвивка транспарентно транспарентно транспарентно транспарентно транспарентно транспарентно транспарентно транспарентно транспарентно
Боја на пластична лента портокалово портокалово транспарентно непроѕирно бело непроѕирно бело непроѕирно бело непроѕирно бело непроѕирно бело непроѕирно бело
a - Две подкласи на SMR 5 се SMR 5RSS и SMR 5ADS кои се подготвени со директно балирање од ребрести димени плочи и воздушно исушен лист (ADS).
b - Специјални граници на производителите и сродните контроли исто така, се наметнуваат од страна на RRIM за да обезбедат дополнителна заштита.
c - The Mooney вискозитетот од SMR 10CV и SMR 20CV во моментов не се со статус на спецификација. Тие, сепак се контролирани на крајот на прозиводителот до 60 (+/-5) за SMR 10CV и 65 (+/-5) за SMR 20CV.
d - Реографски и лек тест податоци (делта вртежен момент, оптимално време на излекување и изгореност) се обезбедуваат.