Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

Ramclean

Производител: POLYRAM
Тип на полимер Purging Agent
Паметните средства за прочистувањеRamClean® помагаат да го намалите времето на застој при чистењеи да ја минимизирате стапката на отпадблагодарение на подоброто прочистување.

RamClean® има работен опсег на температура од 150 ° C до 360 ° C (зависи од типот), што го прави погоден за чистење на сите типови полимери. RamClean ® е во облик на гранули како master batch и поради тоа е едноставен и сиугрен за употреба.

Општи информации

Паметните средства за чистење RamClean® се идеално решение за чистење при:

 • Промени на боја
 • промена на материјал
 • Црни дамки
 • Пругаста шара на боја / материјал поради промена на боја / материјал
 • Процедури за исклучување

Типови со троен ефект на прочистување на избраниот RamClean®:

 • Физички: не-абразивно чистење и отстранување на деградирани наслаги
 • Хемиски: реагирање со наслаги за разградување на полимерните ланци и лесно прочистување
 • Топлинско активно средство за пенење - за чистење на тешко достапните места и областите со негативен проток

Клучни својства на паметните средства за прочистување RamClean®

 • Брз и ефикасен
 • Лесен за користење
 • Безбеден за употреба и ракување
 • Не-корозивен
 • Нетоксичен
 • Не-абразивен
 • Во согласност со REACH и FDA


Портфолио

Портфолио за типови на паметни средства за прочистување RamClean®Impact resistance for different high heat polymers

Обработка

Препорачана количина на паметни средства за прочистување RamClean®204 и 800 Impact resistance for different high heat polymers

Препорачана употреба на RamClean® 800

RamClean® 800 - дизајниран за чистење материјали со работна температура од 230°C – 360°C: PP, PE, PA, PC, PS, EVOH, ULTEM, PEX, PPO, PPS, Полисулфан и друго.

За чистење цилиндар, завртка, млазница и калап:

 • Престанете да го полните екструдерот со материјалот што се користи.
 • Исчистете го резервоарот и околината многу внимателно.
 • Исчистете го дозерот за бои (доколку е применливо). Ако е можно, затворете го и отстранете го.
 • Испразнете го екструдерот.
 • Зголемете ги работните температури за 10 ° C. За материјали чувствителни на топлина, не ја подигнувајте температурата повеќе од препорачаната од произведувачот на материјалот.
 • Подигнете го повратниот притисок на највисоко безбедно ниво.
 • Започнете со полнење на RamClean® 800 додека не истече од калапот, користејќи 30-40% од вообичаените вртежи во минута.
 • Запрете ја завртката и оставете го RamClean® 800 да седи 2-3 минути.
 • Демонтирајте и исчистете ја „матрицата“ за одливки ако е потребно (ако чистењето е валкано, грубо и контаминирано).
 • Почеток на прочистување на RamClean® 800: 
 • а) Со бризгање преку отворениот калап при мал притисок на вбризгување. Или
 • б) Со затворан калап и бризгање производи со половина од тежината.
 • Ако загадувачите сè уште се видливи после исфрлањето на поголемиот дел од RamClean® 800, додадете повеќе и повторете ги чекорите од 4 до 9.
 • Додадете го следниот материјал што треба да го користите и продолжете да бризгате делови со половина тежина сè додека целиот RamClean® 800 не искочи.
 • Продолжете со производство користејќи нормални поставки за производство.

Препорачана употреба на RamClean® 204

RamClean® 204 - дизајниран за чистење материјали со работна температура од 150°C – 260°C: PP, PE, PA, PBT, PC/PBT, PC/ABS, ASA/PBT, PC/ASA, EVOH.

За чистење цилиндар, завртка, млазници и калапи:

 • Престанете да го полните екструдерот со материјалот што се користи.
 • Многу внимателноиИсчистете го Резервоарот и неговата околина.
 • Исчистете ја дозерката за бои (доколку постои). Ако е можно, затворете го и отстранете го.
 • Испразнете го екструдерот.
 • Зголемете ги работните температури за 10 ° C. За материјали чувствителни на топлина, не ја подигнувајте температури повеќе од оние препорачани од производството на материјалите.
 • Подигнете го повратниот притисок на највисоко безбедно ниво.
 • Започнете со полнење RamClean® додека не истече од калапот, користејќи 30-40% од вообичаените редовни вртежи во минута.
 • Запрете ја завртката и оставете ја RamClean® да стои 5-15 минути. За материјалите чувствителни на топлина,нека застојот на трае подолго од 5 минути.
 • Демонтирајте и исчистете ја „матрицата“ ако е потребно (ако е валкано, грубо и контаминирано).
 • Започнете со чистење на RamClean®
 • a) Со бризгање низ отворениот калап при низок притисок на вбризгување. Или
 • б) Со затворање на калапот и бризгање производи на половина од тежината.
 • Ако загадувачите се сè уште видливи по поголемиот дел од RamClean®од кога е испуштен-исфрлен, додадете повеќе и повторете ги чекорите 4 до 9.
 • Додадете го следниот материјал што треба да го користите и продолжете да бризгате делови со половина тежина сè додека RamClean не го исфрлите во целост® Продолжете со производство користејќи нормални поставки за производство.
 • Resume production using normal production settings.

Преглед на податоци

Се вчитува, ве молиме почекајте