Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

RILSAN® PA11 – од Nature

Производител: Arkema
Тип на полимер PA 11

Единствен био-базиран полиамид со високи перформанси произведен од обновливо семе од рицинус, Rilsan® PA11 обезбедува извонредно ниво на разновидност, безбедност и издржливост за високо техничка примена.

Широко користен на најсложените пазари, Rilsan® PA11 уникатно ги комбинира својствата како хемиска, термичка, механичка отпорност и овозможува уникатна разновидност на дизајнот и обработката.

Општи информации

Континуирано развиван од Arkema повеќе од педесет години, Rilsan® PA11 е права референца во светот на полиамидите со високи перформанси.

Главни својства на RILSAN® PA11:

 • Ниска густина: замена за метал или гума
 • Хемиска отпорност на горива, масла, гасови, вода, растворувачи, индустриски течности
 • Ниска апсорпција на влага: димензионална стабилност, конзистентност на својствата (суво наспроти влажно)
 • Механичка отпорност: добро отпорност на удар, издолжување, отпорност на абразија, лежиште за притисок за цевки, итн.
 • Се поврзува со флексибилност, пластичност, еластично однесување
 • Широк опсег на работа: од -60 ° C до + 150 ° C
 • Обработка: типови посветени на различни процеси
 • Мала пропустливост на горива, гасови, итн.
 • Апсорпција на вода

Rilsan® PA11 апсорбира малку повеќе влага отколку PA12

Во вода при состојба на динамичка рамнотежа: PA11 = 1,9% и PA12 = 1,6%

 • На 23 ° C, 50% RH при состојба на динамичка рамнотежа: PA11 = 0,9% и PA12 = 0,7%
 • Но, во споредба со PA6 или PA66, апсорпцијата на вода е многу мала, па затоа е подобра димензионалната стабилност.

Апсорпција на вода (%) на различни полиамиди

Топлинска стабилност

Rilsan® PA11 нуди поголема термичка стабилност од Rilsamid® PA12, и може да се користи во континуитет на 125 ° C под одредени услови. Дополнително, може да издржи наизменични и повремени пикови до 150 ° C.

Исто така може да ги издржи студените температури, и ја одржува својата отпорност на удар на -40 ° C. За екстремни климатски услови, достапен е специјален тип кој може да издржи температура до -60 ° C. Rilsan® PA11 е единствениот полиамид во светот, способен да покажува такви својства во сурови средини.

Јачина на истегнување

Rilsan® PA11 покажува одлични механички својства во широк опсег на температура. Има голема издолженост при пауза и голема цврстина на истегнување при лом и при ппочеток на деформацијата.

Тој е еден од најтешките полимери со високи перформанси и затоа се користи многу често во инженерските апликации.

Модул на еластичност

Rilsan® PA11 е достапен во широк спектар на флексибилност. Модулот варира од 1200 MPa за непластифицирани типови до околу 150 MPa за пластифицирани типови. Додавањето специфични полнила (стаклени влакна, јаглеродни влакна и сл.) овозможуваат зголемување на модулот до 8000 MPa.

Во суви услови, PA 6 и PA 6,6 имаат значително поголема цврстина од Rilsan® PA11. Како и да е, по впивањето на влагата, својствата на флексибилност на Rilsan® PA11 остануваат релативно стабилни.

Отпорност на удар

Rilsan® PA11 демонстрира многу добра отпорност на удар на собна температура, како и на многу ниски температури. Тој нуди значително повисок безбедносен фактор од Rilsamid® PA12. На тестот на удар во Charpy на -30 ° C, Rilsan® PA11 е двојно поотпорен од Rilsamid® PA12.

Хемиска отпорност

Rilsan® PA11 нуди идеална рамнотежа помеѓу отпорноста на полиамидите на маснотии и јаглеводородите и отпорноста на киселини, бази и соли на полиолефини.

Одличната хемиска отпорност на Rilsan® PA11 се рефлектира и во висока димензионална стабилност под тешки услови и во отсуство на деградација на полимерната матрица. Дополнително, Rilsan® PA11 има поголема отпорност на јаглеводороди отколку Rilsamid® PA12, што го прави идеален материјал за многу тешки апликации во индустријата за нафта и гас, како што се цевководите за проток на нафта.

Rilsan® PA11 се одликува со извонредна отпорност на масла, хидраулични флуиди и горива.

Многу ниска пропустливост

Како општо правило, Rilsan® PA11 нуди подобри својства на бариера за гасовите и течностите отколку другите флексибилни термопластики или гуми. Особено, тој е двојно понепропустлив за горивата и јаглеводородите наспроти PA 12.

Апликации

Типични апликации на Rilsan® PA11:

Транспорт

 • хауба и контролни кабли за хауба и багаж
  • контролен кабел за системи за греење и ладење
  • брзи конектори
  • довод за гориво
  • цевки за течност за климатизација
  • клипови
  • Пакување, цевки и филмови
 • пневматски и хидраулични цевки
  • филмовиза прехранбени потреби
  • цевки за точење пиво
  • Медицински
 • катетри
  • ќеси за крв
  • шприцеви
  • Електрични и електронски
 • заштитен слој за телефонски кабли против термити
  • облога на кабел (незапаллив без халоген)
  • облога на телефонски жици
  • кабелски врски
  • Индустрија
 • флексибилни цевки за off-shore индустријата
  • механички приклучоци за гасни цевки
  • компоненти за водомери
  • горен слој на скии
  • надворешен слој -ѓон за велосипедизам, фудбал и крос-кантри скијање
  • прстени за тениски рекети
  • Портфолио

Портфолио на типови за екструзија на Rilsan® PA11

Типови за Екструзија
Вообичаени типови Rilsan® PA11
Цврсти BESNO BESVO-A
BESVO TL
BESN Blk TL
Rilsan® PA11
Плу-флексибилно BESNO P20 TL BESN P20 Blk TL
Rilsan® PA11
Флексибилно BESNO P40 BESNO P40 TL
BESN P40 Blk TL
Rilsan® PA11
Спроводлив M-BESN Blk P212 CTL Портфолио на типови Rilsan® PA11 за бризгање:
Типови за бризгање
Вообичаени типови Rilsan® PA11
Цврсти BMNO BMNO TL
BMV Blk T
Rilsan® PA11
Полу-флексибилен BMNO P20 BMN Blk P20 TL
Rilsan® PA11
Флексибилен BMNO P40 TL BMN Blk P40
Rilsan® PA11
Исполнет со стакло BZM 8 OTL BZM 30
BZM 23 G9
BZM 23 G9

Преглед на податоци

Се вчитува, ве молиме почекајте