Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

SURLYN™

Производител: Dow
Тип на полимер HPC

Jонскиот јономер SURLYN се добива со делумна неутрализација на киселински кополимер со метална сол. Со други зборови, NUCREL™ е предходник или „основен материјал“ што се користи за производство на SURLYN јономерите.

Генерални информацации

Воведувањето на овие метални катјони им носи на SURLYN™ јономерите низа посебни својства меѓу кои се издвојуваат

 • Извонредна крутост, јасност и сјај
 • Одлична отпорност на масла, маснотии и хемикалии
 • Ниска почетна температура на запечатување
 • Многу широк опсег на температура на запечатување
 • Извонредна термоформабилност
 • Одлично запечатување преку контаминација
 • Добра адхезија на алуминиумска фолија
 • Адхезија на месо/протеин
 • Висок способност на собирање
 • Висока отпорност на дупчење и гребаници

SURLYN јономерот се користи во различни прехранбени и непрехранбени апликации како што се

 • „flow-wrap“ пакување
 • Пакување житни култури
 • Медицински мрежи / ткаенини
 • Пакување на месо
 • Вакумско пакување (VSP)
 • Бариерни собирачки кеси
 • Кожна и растеглива амбалажа

SURLYN™ јономерите се погодни за различни методи на обработка како што се:

 • Дуван и cast филм
 • Обложување со екструзија
 • Ламинација

Најпознатите видови SURLYN™ се

 • SURLYN ™ 1601 и SURLYN ™ 1652 како термички запечатувачки слој обезбедуваат адхезија на месото, добро запечатување преку контаминација, ги подобруваат својствата на обликување и го подобруваат собирањето на пакувањата на преработено месо и сирење, како и за пакување житарки.
 • SURLYN™ 1652 и/или SURLYN™ 1605 како слој за запечатување носи директна врска со алуминиумската фолија, маслото, маснотиите и бариерата за алкохол, како и добра отпорност на гребнатини и абење на кесите и композитни лименки за супи, грицки, инстант кафе, чипс и фармацевтско пакување.
 • SURLYN™ 1705 и/или SURLYN™ 1857 за лепење или запечатување стакло и керамика во пакување за јогурти, десерти и намази.