Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

LCP VECTRA®

Производител: Celanese
Тип на полимер LCP

Vectra® Течни кристални полимери (LCP) се семејство на пластика со високи перформанси базирана на патентиранаCelanese технологија

Тие се разликуваат од полукристалната пластика со нивната посебна молекуларна структура, која се состои од крути макромолекули налик на прачка, кои се подредени во фазата на топење за да формираат структури на течни кристали.

Општи информации

Карактеристичниот профил на својството и однесувањето на полимерите со течни кристали Vectra® се толку различни од оние на другите смоли, што LCP се третира како посебна класа на полимер. Дури и да е така, тие можат да се обработуваат со сите конвенционални методи што се користат за термопластика, вклучително и обликување на инекции, истиснување, ко-истиснување, обликување на удар итн.

LCP Vectra® нуди

Течните кристални полимери Vectra® се висококристални, термотропни (ориентирани кон топење) термопластики кои можат да испорачаатисклучително прецизни и стабилни димензии, високи температурни перформанси и хемиска отпорност во апликации со многу тенки sидови.

  • Одлична димензионална стабилност
  • Исклучителни својства на бариера
  • Низок коефициент на линеарна термичка експанзија (CLTE)
  • Висока хемиска отпорност
  • Добра вкочанетост
  • Можно е многу тенко ѕидно обликување на инјектирање
  • Атрактивна завршна површина
  • Добар нелеплив ефект
  • Широка разноврсност на боите

Типични апликации за LCP Vectra®

Извонредните својства на Vectra® доведоа до употреба на Vectra® LCP во многу електронски апликации како приклучоци, бобинки, прекинувачи, носачи на чипови и сензори.

Портфолио

Производната линија Vectra® е изградена околу голем број базни полимери со различен состав на мономер. Основниот полимер се разликува во нивната висока температура отпорност, вкочанетост, цврстина и проток на својства.

Vectra® засилена со стаклени влакна: Vectra® е достапен со 15%, 30%, 40% или 50% содржина на стаклени влакна како Vectra® E130i, LCP од стандарден полимер со 30% стаклени влакна и многу добра способност за проток или како Vectra ® S150, LCP со најголема отпорност на топлина, 50% стаклени влакна и многу добра способност за проток.

Vectra® засилена јаглеродни влакна

Овие видови даваат поголема вкочанетост отколку LCP исполнети со стаклени влакна, како Vectra® A230D-3, LCP исполнет со 30% јаглеродни влакна.

Vectra® Минерални пополнети видови

Овие видови даваат висока јачина на удар и издолжување при прекин во однос на видовите засилени со стаклени влакна. Покрај тоа, тие обезбедуваат атрактивна завршна површина како Vectra® E540i, LCP со 40% минерален филер.

Комбинација на филер / влакна Vectra®

Тефлонските и стаклените модифицирани видови се користат за апликации со ниско триење и отпорност на абење како Vectra® A435, LCP со стаклени влакна и тефлонски.

Vectra® Пополнет со графит

Графитната снегулка обезбедува дополнително подмачкување и исклучително добра хидролитичка стабилност и хемиска отпорност како Vectra® A625, LCP со 25% графит.

Vectra® специјални видови

Овие видови се модифицирани со електрично спроводлив јаглерод црно што ги прави погодни за антистатички апликации, како Vectra® A725, LCP со графит, тефлонски и спроводлив црн јаглерод.

Други модификации со минерали и / или катализатор се развиени за обложување на електроди како Vectra® E840i LDS, LCP со минерал и полнач за катализатор.

Преглед на податоци

Се вчитува, ве молиме почекајте