Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

Седиштето на Arkema е лоцирано во Коломбе, близу Париз (Франција). Оваа група има повеќе од 13,000 вработени и посветена е на производство на специјални индустриски хемикалии, и полимери како PMMA (Поли Метил Метакрилат) и прозиводи со високи перформанси како што се Rilsan® (PA 11), Rilsamid® (PA 12), Pebax® (TPE-A), Orgalloy® (PA alloy), Rilsan® T (PA 10.10), Rilsan® HT (PPA), Rilsan Clear (transparent PA), Kynar® и Kynar-Flex® (PVDF).

Потеклото на компанијата може да се најде уште во седумдесетите години на XX век во компанијата ATO (Aquitaine Total Organico) - чии сопственици беа Elf и Total. Во 2004 година, кога компанијата се осамостои, името и е променето воARKEMA. ГрупацијатаArkema котира на Париската берза уште во 2006 година. Како глобална групација Arkema има неколку погони во Европа, Северна Америка и Азија.

Arkema е многу силна во развојот на нови производи кои им носат предност на купувачите. Моментално Arkema има околу 1,100 истражувачи во 7 истражувачки развојни центри во Франција, Соединетите Американски Држави и Јапонија.

Arkema е исклучително оддадена на развојот на еколошките производи од обновливи извори. Во 2011 годинаArkema ја купи кинеската компанија Suzhou HiPro Polymers Co. Ltd. Оваа компанија е специјализирана за производство на полимери со високи перформанси на био-основа. Во гама производите се наоѓаат и полиамиди со долги ланци PA 6.10, PA 6.12, PA 10.10 и PA 10.12; сите се продаваат под брендот Hiprolon®.

Производите на Hiprolon® кои се произведуваат во компанијата Suzhou HiPro Polymers комплетираат понуда на обновливи полимери со високи перформанси во продажба на Arkema. И пред купување на компанијата Suzhou HiPro Polymers, Arkema имаше широк асотиман на полимери со високи перформанси засновани на обновливи извори како што се Rilsan® (PA 11), Pebax® Rnew (TPE-A), Rilsan® HT (PPA), Rilsan® T (PA 10.10) и Altuglas® Rnew (PMMA). Био-базираните полимери овозможуваат намалување на фосилните суровини, како и намалување на емисијата на гасови на стаклена градина.