Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

Celanese, е водечки светски производител на POM и технички полимери, припаѓа во групацијата Celanese Corporation. Во 2011 година, Celanese достигна обрт од 1.3 милијарди американски долари. Celanese има 3 производни и истражувачко развојни постројки во Европа, 6 на американскиот континент и 1 во Азија. Celanese глобално вработува 1800 луѓе.

Celanese е основана во 1961 година, како заедничка компанија помеѓу Hoechst и Celanese. Првобитната Европска призводна фабрика Ticone во градот Кестелбрах е релоцирана во 2011 година во Хост Индустриски парк (Франкфурт) како би се овозможило проширување на аеродромот во Франкфурт.

Celanese, како еден од водечките светски производители на напредни висококвалитетни инженерски пластики, тежнее да ги исполни сите релевантни стандарди на квалитет, екологија, здравје и безбедност.

Важни сертификати на Celanese кои ги поседува се:

 • ISO 9001:2000
 • ISO/TS 16949:2002
 • ISO 14001
 • ISO/IEC 17025

Многу Celanese пластики имаат FDA како и Европски прехрамбени сертификати за делови кои се во контакт со храна и NSF, WRAS, KTW сертификати за пиење вода. Celanese исто така има специјални типови на различни полимери (како Hostaform® MT) за медицински аплиакции.

Celanese исто така произведува широк опсег на полимери со сертифицирана заппаливост од UL94, полимери кои ги исполнуваат електронските и електрични норми WEEE и RoHS или се усогласени со нормата EN 71-3 за играчки.

Celanese произведува широк асортиман на висококвалитетна инженерска пластика, во која спаѓаат:

 • POM Hostaform®, Celcon®, Amcel
 • LCP Vectra® и Zenite®
 • PBT Celanex®
 • PET Impet®
 • TPEE Riteflex®
 • Polyester alloys Vandar®
 • PPS Fortron®
 • UHMW-PE GUR®
 • Компаунди со долги влакна Celstran®
 • PCT Thermx®