Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

PBT – Полибутилен Терефталат

PBT, Полибутилен Терефталат , припаѓа на фамилијата на полиестер термопластика. PBT е полу-кристален полимер кој се користи вонглавно за бризгање во инженерски апликации. Полибутилен терефталат (PBT) се произведува со поликондензација на терефтална киселина или диметил терефталат со 1,4-бутанедиол.

Полибутилен Терефталат (PBT) хемиска формула.

Познати брендови наPBT се Celanex®, Arnite®, Valox®, Ultradur®, Crastin® и Sicoter®.

Клучни својства на Полибутилен Терефталат се:

 • Голема сила
 • Висока и постојана сервисна температура (до 150°C)
 • Многу добра отпорност, дури и на повисоки температури
 • Висока крутост и тврдост
 • Добри својства на триење и отпорност на абразија
 • Висока димензионална стабилност
 • Добра издржливост на временски услови
 • Нема пукање под напрегнатост од околината

Дополнително, отпорните на пламен типови наПолибутилен Терефталат (PBT) на располагање се во постигнување UL94 V-0, и во некои случаи дури и 5 V-А рејтинг.

PBT е достапен со различни вискозитети на топење и подобен е за вбризгување и екструзија. Некои типови на Полибутилен Терефталат (PBT) брзо се кристализираат што овозможува брзи циклуси.

PBT е специјално наменет за примена во инженеринг кој бара голема димензионална стабилност бидејќи Полибутиленот Терефталат слабо се шири на топлина, и слабо впива вода.

Типичната примена на PBT (Полибутилен Терефталат) е во:

 • Електрични и електронски делови
  • Конектори
  • Приклучоци
  • Калеми
  • Дистрибутивен уред за низок напон
  • Арматура за ламби
  • Прекинувачи
 • Автомобилска индустрија
  • Делови на системот за палење
  • Компоненти на Електричен систем
  • Сензори
 • Друго
  • Апарати за домаќинство
  • Рачки и основи
  • Моторно куќиште и изолација
Ние нудиме: