Resinex website uses cookies and similar technologies to better understand which products are of your interest so we can personally provide you with more detailed information. By using Resinex website you agree to our use of cookies. Learn more about cookies and how to manage them

RILSAMID™ PA12

Производител: Arkema
Тип на полимер PA 12

Rilsamid™ PA 12 материјалот е специфициран за најсложените апликации поради неговата единствена комбинација на топлински, физички, хемиски и механички својства.

Односот на квалитет и цена овој материјал го прави материјал избор за апликации каде безбедноста, издржливоста или сигурноста се од клучно значење. Се користи низ целиот свет во многу индустрии со високи побарувања.

Општи информации

Својства на PA12 Rilsamid™

Карактеристиките на полукристалните полиамиди се одредуваат според концентрацијата на амидни групи во макромолекулата. Таа е пониска во Rilsamid ™ PA 12 отколку кај сите други комерцијално достапни полиамиди, што ги објаснува посебните својства:

 • Минимална апсорпција на вода: обликуваните делови не покажуваат скоро никакви димензионални промени покрај варијација на атмосферката влажност
 • Извонредно висока отпорност на удар и јачина на удар на Charpy, дури и под точката на замрзнување
 • Добра до одлична отпорност на маснотии, масла, горива, хидраулични флуиди и многу растворувачи, како и на раствори на сол и други хемикалии
 • Одлична отпорност на напукнување на стрес, дури и за метални делови капсулирани со вбризгување или вградени во пластика
 • Одлична отпорност на абразија
 • Низок коефициент на триење на лизгање на суво во споредба со челик, полибутилен терефталат, полиацетал и други материјали
 • Својства на придушување на бучава и вибрации
 • Одлична отпорност на замор предизвикана од честа промена на оптеретувањето
 • Лесна обработливост

Апликации

Типични Rilsamid™ PA12 апликации:

 • Транспорт
  • контролни кабли за хауба и багажник
  • контролен кабел за греење и ладење
  • брзи конектори
  • довод за гориво
  • цевки за течност за климатизација
  • клипови
 • Пакување, цевки и филмови
  • пневматски и хидраулични цевки
  • филмови за прехранбени производи
  • цевки за точење пиво
 • Медицински
  • катетри
  • ќеси за крв
  • шприцеви
 • Електрични и електронски
  • заштитен слој за телефонски кабел против термити
  • обвивка на кабел (незапаллив без халоген)
  • обвивка на телефонски жици
  • кабелски врски
 • Индустрија
  • флексибилни цевки за off-shore индустријата
  • механички приклучоци за гасни цевки
  • запчаници за мерење на гас и водомер
  • горен слој за скијачка опрема
  • надворешен ѓон за патики наменети за велосипедизам, фудбал и крос-кантри скијање
  • прстен за тениски рекет

Портфолио

Портфолио на типови за екструзија PA12 Rilsamid:
Типови погодни за Екструзија Типови
 Rilsamid™ Цврст AESNO
AESNO TL
AESN Blk TL
 Rilsamid™ Полу-флексибилен AESN P202 Blk T6LD
AESNO P10 TL
AESN P210 Blk TL
 Rilsamid™ Флексибилен AESNO P40
AESNO P40 TL
AESN P40 Blk TL
 Rilsamid™ Спроводлив AESN Blk P212 CTL
Портфолио на типови за бризгање на PA12 Rilsamid™:
Типови за бризгање Типови
 Rilsamid™ Цврсти AMNO
AMNO TL
AMN Blk T6LD
 Rilsamid™ Полу-флексибилни AMNO P20
AMN Blk P20 TL
 Rilsamid™ Флексибилни AMNO P40 TL
AMN Blk P40
 Rilsamid™ Полнети со стакло AZM 23 T6LD
AZM 30 Blk T6LD

Преглед на податоци

Се вчитува, ве молиме почекајте